2006-05-12 16:26:55

Róth Árpád újabb győzelme!

Mai sztárvendégünk a méltán közkedvelt Róth Árpád matematikus. Megkérdezzük tőle, mi a nemzetközi levezetésversenyeken elért sikereinek a titka.

- Kedves nézőink! Igazi szenzációval szolgálhatunk, mai műsorunkban egy népszerű szupersztárral, a méltán nemzetközi hírű sztármatematikussal, Róth Árpáddal beszélgetünk.

- Szervusz Árpád! Nem baj, hogy egyből az előadásod után így rádtörünk?

- Ááááá nem. Szasztok!

- Először is gratulálunk! Fantasztikus volt a mai levezetésed. Komolyan, Csibével itt véresre rágtuk a körmünket az izgalomtól, nehogy elhibázd azt a körintegrált.

- Hát igen, egy kicsit meleg volt a helyzet, a múltkor lefelejtettem egy négyztegyököt, de ma igyekeztem nyugalmat erőltetni magamra. Végül bejött a dolog, a pontozók sem láttak semmi hibát.

- Ez a szabadonválasztott program volt, ugye, te inkább ezt kedveled?

- Úgy bizony, látom készültetek belőlem. A kötelezők során az E=mc2 formulát kell lenyomni fél óra alatt, és ez túlságosan technikai feladat. A szabadonválasztott program ad igazán lehetőséget az improvizációra és a közönséggel való kontaktusteremtésre is.

- Árpád, ez utóbbinak igazi nagymesetere vagy. Ma is tomboltak az előadóteremben. Főleg, amikor már látszott, hogy levezetésed utolsó sorai is időben felkerülnek a táblára. És megint bejött az öltönyös-tornacipős megjelenés, a rád jellemző hanyag elegancia. Egyébként nem lett volna egyszerűbb írásvetítővel vagy projektorral dolgoznod?

- Ez egy tradicionális verseny, a versenyszabályok mindenkinek egyenlő esélyt kívánnak teremteni, így csupán a kréta és a szivacs használata megengedett.

- Ha már itt tartunk, hogyan fejleszted a technikádat?

- Azt hiszem, nem árulok el azzal titkot, hogy nekem inkább a szivacs kezelésével akadtak gondjaim. Korábban sokszor fordult velem elő, különösen ha időzavarba kerültem, hogy a szivacs helyett a kezemet használtam táblatörlésre. Azután pedig folytathattam az írást a maszatos táblán, ráadásul még büntetőpontokat is kaptam miatta. Szerencsére tréneremmel, Kármán Béla akadémikussal, egy ötletes módszert eszeltünk ki. A szabályok ugyanis nem tiltják, hogy a vizes szivacsot egy befőttesgumi segítségével a bal tenyeremhez erősítsem. Ez a technika aztán egycsapásra megoldotta a gondokat. Persze rengeteg gyakorlás is kell a sikerhez, az elmúlt hetekben napi egy-két órát töltöttem táblatörléssel.

- Mit tanácsolsz a jövő reménységeinek?

- Láttam mostanában vizsga közben néhány tehetséges fiatalt. A legjobb, ha minél korábban kezdik a módszeres felkészülést. Én például nyolcévesen, a Pitagorasz-tétellel indítottam a pályafutásomat. Az is fontos, hogy jó edzőt találjon magának a versenyző. A legtöbb matematika tanár ugyanis csak összezavarja az embert.

- Árpád, elmondanád a rajongóidnak, hogy mi volt az, ami ma a győzelemhez segített?

- Örömmel. Győzelmemet egyrészt az ötletes jelöléseknek tudom be, például a mai verseny során egy hirtelen ráérzéstől vezérelve G1 helyett g1-et használtam a tenzormező jelölésére és ez sokkal elegánsabbá és olvashatóbbá tette a levezetésemet. Másrészt a nézők folyamatos bíztatása és bekiabálásai rengeteg erőt adtak ahhoz, hogy időben be tudjam fejezni a bizonyítást.

- Elárulnád, hogy ki volt a mezőnyben a legnagyobb vetélytársad?

- Hans Rotweiler professzor Bécsből már sokszor megszorongatott. Az ember nem is gondolná, hogy milyen krétatrükköket tud előrántani a tárházából. Az állóképessége is hihetetlen, egyszer egy egész napot toporgott a rektor ajtaja előtt. Ma szerencsére kicsit indiszponált volt, a Gödel-tétel levezetése során az egyik lemmánál lefelejtett egy létezik szimbólumot, így javítani kényszerült.

- Végezetül beavatnál bennünket a terveidbe?

- Miért is ne? Ma estig már nem foglalkozom matekkal, lazítok egy kicsit. Holnap közönségtalálkozó és este egy másik interjú következik, azután megkezdem a felkészülést a tokiói szupertornára, aminek az a különlegessége, hogy a megszokottnál feleakkora táblára kell írnunk. És az olimpiai bizottságra is odafigyelek, ugyanis két hónap múlva döntenek arról, hogy ötkarikás sportág legyen-e ezentúl a matematikai tételek levezetése.

- Nagyon sok sikert a továbbiakhoz, kár, hogy a tokiói bajnokságot csak felvételről tudják majd követni rajongóid.

- Ezt én is sajnálom, de így is igyekszem majd csúcsformába lendülnöm a versenyre és ismét elhozni a fődíjat.

Előző Következő

11 hozzászólás eddig

  • Értékelés:
- BéDéKá

1

BéDéKá
2006-05-12 17:00:41

:) Ez nagyon jó!

- Tintaman

2

Tintaman
2006-05-12 17:30:54

Köszönöm. Már régóta foglalkoztatott a gondolat, hogy milyen lenne, ha a matematika is olyan népszerű lenne, mint mondjuk a foci.

- BéDéKá

3

BéDéKá
2006-05-12 17:35:41

El tudok képzelni egy irodalomelméleti szertornaversenyt is. A posztmodern gyűrű. A hermenautikai felemás korlát. Intertextuális lólengés.
Na, milyen?

- Tintaman

4

Tintaman
2006-05-12 18:04:24

Jó, csak meg kell írni.

- BéDéKá

5

BéDéKá
2006-05-12 18:08:53

Ötlettel tele a padlás, ugye?!

- évi

6

évi
2006-05-12 19:27:55

Ne kéresd magad bdk!:-)

- újlány

7

újlány
2006-05-12 22:16:53

Köszönöm a népszerűsítést a matektanárok szakszervezete nevében! Rendkívül izgalmasra sikeredett. Bár ha Kiszel Tünde bugyijairól lehet interjút készíteni, akkor miről nem? Csak fogalmazás kérdése...

- cc

8

cc
2006-05-13 13:19:21

übernek éppen über... de hogy egy profi ne használja a Kronecker-deltát... hát ez mégiscsak hallatlan.
És a tenzoranalízisben sem igazán meggyőző a stílusa - van még mit javítani.

- Trofimov

9

Trofimov
2006-05-14 12:48:06

Nem egy H.G.Wells-ben volt ilyen matematika levezetés verseny?

- Tintaman

10

Tintaman
2006-05-14 14:14:14

Lehet, hogy valakinek már eszébe jutott ilyesmi. Mindenesetre még nem találkoztam máshol az ötlettel.

- admc

11

admc
2006-11-30 19:56:49

"Persze rengeteg gyakorlás is kell a sikerhez, az elmúlt hetekben napi egy-két órát töltöttem táblatörléssel."

Erről a mondatról egyből beugrott a Taxidermiából az evőbajnokság...

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá ehhez a bloghoz. Belépnél? | Regisztrálnál?

A blog rövid leírása

Irodalmi munkáim szerény gyűjtőhelye altruisták és mazochisták számára.

Mottó: Olvasni jó, de írni még jobb!

Rólam

Próbálom jókedvűen szedni a gyapotot.

Blogroll

Archívum

Kedvenc szerzõk

Blogom címkéihttp://rss.fogatlanmuzsa.blogter.hu/
2Szavazz
Szavazz és a bejegyzés címlapra kerülhet